SPØRSMÅL OM PROTEINTILSKUDD, KALORIER, LETTBRUS, LØRDAGSGODT OG PT

Den siste uken har det kommet inn en rekke spørsmål angående mat og trening. Enkelte av spørsmålene krever lengre svar og er svar jeg synes flere burde se. Her er noen spørsmål med svar angående proteintilskudd, kalorier, lettbrus, lørdagsodt og PT.

⋄ Er det viktig å trene mye når man spiser proteinpulver? Har folk som nesten ikke trener behov for dette også?
Nei, absolutt ikke, en trenger ikke å trene for å ta proteinpulver. Alle trenger proteiner! Proteiner er kroppens byggesten. Å spise proteiner har mange positive virkninger; mer metthetsfølelse, bedre energi, mer stabilt blodsukker. Du får også proteiner fra kjøtt, cottage cheese, kylling, fisk, kesam, skyr, bønner, osv. For de aller fleste er det unødvendig å ta proteinpulver om en spiser variert og får i seg matvarer med proteiner.

⋄ Jeg prøver å stramme opp, kan jeg spise lørdagsgodt? Hvordan gjør du det?
Det er menneskelig og helt naturlig å spise et kakestykke eller litt godis her og der. Ingen vil legge på seg av å skeie ut av og til med mindre du gjør det i store mengder ofte. Som med alt annet her i livet, er det det kjedelige svaret; alt med måte. Jeg tror at om jeg skulle spist hundre prosent såkalt “sunn mat” hele tiden, hadde det gått over til å bli litt fanatisk og usunt. For min del er det kos og ofte også sosialt å kunne skeie ut i bland. Og for å være ærlig, ser jeg ikke på dette som utskeielse men heller som en del av livet. Dessuten synes jeg det er utrolig godt! Jeg elsker sjokolade, is og et godt glass vin. Å nekte seg selv noe er i mine øyne ikke veien å gå, da er det gått over til stadiet hysterisk. Igjen, her lytter jeg til kroppen. Har jeg skikkelig lyst på en sjokoladebit eller to på en tirsdag, så tar jeg de sjokoladebitene. Og da spiser jeg de med god samvittighet, smaker på sjokoladen og nyter den. På samme måte kan jeg også takke nei til lørdagsgodt om jeg ikke har lyst på det. Når du tar deg tid til å smake på lørdagsgodiset og legger vekk den dårlige samvittigheten, er det også større sjanse for at du klarer å nyte godiset og at du stopper når du er forsynt. For mange kan det også være en ide å forsøke å holde seg unna godis og kaker i ukedagene, eventuelt “sunnere søtsaker” som en proteinbar eller hjemmelaget bakst / dessert uten sukker, og så nyte lørdagsgodiset når helgen kommer.Håper du har klart å legge bort den dårlige samvittigheten, den gjør ingen nytte.

⋄ Teller du kalorier?
Dette spørsmålet tikker inn flere ganger i uken på mail, og det gjør meg faktisk ganske trist. Er vi virkelig blitt så opptatt av kalorier i dagens samfunn? Jeg har faktisk ingen aning på hvor mange kalorier jeg spiser! Jeg mener at det er verken sunt eller naturlig å telle kalorier og næringsemner som proteiner, karbohydrater og fett. Hvor mye næring vi trenger, vil variere fra dag til dag etter hvor aktive vi er og andre parametere som menstruasjonssyklus og psykisk stress. Ingen kalkulator eller tabell vil kunne vite nøyaktig hvor mange kalorier du trenger. I mine øyne er det mye bedre å lytte til kroppen.Kroppen kan selv regulerer sult og lyst, om vi velger å lytte til den. Om man begynner å overstyre kroppens signaler ved å teller kalorier vil man etterhvert få et unaturlig forhold til mat og kropp, samtidig som man risikerer å få en form for spiseforstyrrelse.  Spise når man er sulten og slutte når man er mett. For mange er dette noe som må innarbeides, da mennesker i dagens samfunn ikke er vant med å lytte til kroppen sin. Over tid, tror jeg vi har mye mer suksess med å spise intuitivt, fremfor å skulle følge et vist antall kalorier. Slike ting fungerer aldri i lengden.

⋄ Burde jeg skaffe meg en personlig trener? Hva er isåfall forskjellen på en PT og en online PT?
Når det gjelder om du burde skaffe deg en personlig trener eller ikke, så vil jeg si det er et økonomisk spørsmål. En pt vil så og si alltid (vel og merke om det er en dyktig pt) føre til bedre resultater. Han / hun kan følge deg opp og sørge for programmering og fremgang. En pt på et treningssenter vil også hjelpe deg slik at du får noen til å se på teknikken din, slik at du er sikker på at du trener med riktig teknikk. En pt på nett, vil endre programmet ditt fra uke til uke, slik at du har en god progresjon, at du får fremgang og når de målene du har satt deg. Dette er i hvert fall slik jeg gjør med mine online kunder, endrer treningsprogrammer hver uke etter fremgang. En ferdig oppsatt plan fra nettet har ingen form for programmering. Her må du altså selv være din egen coach og endre fra uke til uke.  Kort oppsummert – har du råd til det, er en dyktig pt på et senter å anbefale. Vil du ikke legge så mye penger i det, er en online coach en annet god mulighet. Om du ikke har så god råd, vil en ferdig plan fra nettet være det beste alternativet. Håper det gav deg et godt svar.

Apropos PT. Akkurat nå har ElitePT tilbud på sommerpakken. Her får du skreddersydd treningsprogram og kostholdsprogram med oppføling i 6 uker hvor program endres fra uke til uke. I tillegg får du et eget ferie program som kan brukes på feire hvor du ikke trenger treningsutstyr eller treningssenter og du får en rumpeguide. Det får du får 4745 ved bruk av koden Sommer2019. Originalprosen er 7245,-! Husk å skrive at du da ønsker meg som coach. Du kan lese mer her.
Lurer du på noe, send meg en mail på [email protected] så kan jeg gi deg mer informasjon.

⋄ Bruker du PT?
Akkurat nå nei. Selv om jeg selv er PT, kostholdsveileder og online coach, har jeg gjennom årene hatt flere forskjellige PTer på nett. Og jeg skal ærlig innrømme at jeg får bedre resultater på treningen når jeg har hatt noen som har fulgt meg opp. Det er noe med å få den programmeringen som jeg snakker om over og ikke minst, få noen objektive øyne på det en gjør. Ofte blir en litt blind på seg selv. Jeg er også for lat til å programmere mitt eget program, så når jeg trener selv trener jeg stort sett uten programmering. Du skal ikke se bort i fra at jeg får meg en PT igjen i løpet av året.

⋄ Jeg lurer på hvordan ditt forhold er til pepsi MAX. Er du avhengig? Vet du noe om at pepsi MAX kan hindre vektnedgang?
Pepsi max er en kalorifri drikk. Vil en ned i vekt, er det i bunn og grunn kaloriinntaket i løpet av en periode som har betydning. For å gå ned i vekt må du innta færre kalorier enn det du forbruker. Pepsi max kan ikke direkte inngå i å hindre vektnedgang. Det er noen mennesker som mener at de blir mer sultne når de drikker pepsi max eller andre sukkerfrie drikker, og dermed at de spiser mer og på den måten får i seg mer kalorier. Men det er andre som mener at de blir mindre sulten når de drikker lettbrus og at de spiser mindre. Hva som er riktig for deg, må du nesten kjenne på selv. Personlig elsker jeg cola zero. Yes, jeg er en zero jente og ikke max! Hvor mye jeg drikker går litt opp og ned, men jeg drikker gjerne et glass om dagen. Jeg tenker at om jeg ellers lever sunt og variert, kan jeg gjerne unner jeg meg lettbrus med den beste samvittighet. Tennene er nok de som kommer verst ut i denne saken! Vil du nerde om lettbrus og søtning anbefaler jeg den teksten her som min gode venn PØ har skrevet.

 

Kristine ♥

4 kommentarer
    1. Hei fine! <3 Kjempe bra at du svarer så nöye på disse spörsmålene!!! Love it, og er så enig med deg! God klem til deg, gode! <3 Håper du får en flott helg!

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg