STOLLEN -TYSK JULEKAKE

I dag morges bakte jeg stollen, en tysk julekake. Det kommer til å bli mye julebakst og julebaking denne måneden. Dere må si ifra hvis dere blir lei!

Stollen minner om vanlig norsk julekake. Det er en kake i brødform med bollesmak som inneholder marsipan, og også noen ganger annet godt som nøtter og tørket frukt. I Tyskland er det vanlig å servere den til frokost på julaften sammen med te eller kaffe.

Som dere ser av oppskriften under, er egentlig hovedforskjellen fra den tradisjonelle norske julekaken, at den inneholder marsipan. Jeg har valgt lage en enkel variant uten gjær. Da slipper en hevetid og elting. Her er det bare å blande sammen alle ingrediensene i en bolle og så steke. Vips har du en deilig, saftig og proteinrik stollen. 

Jeg har brukt Bodylab sin protein marsipan. Den har et søtt sjokoladetrekk rundt marsipanen. Du kan bytte ut denne marsipanen  med annen type marsipan eller andre ting som hakkede nøtter eller tørket frukt. Gojibær, pistasjnøtter og dadler vil jeg tro er super godt og gir klassiske julefarger!

Stollen
Til 1 brød

3 egg
1 dl sukringold
300 g kesam
100 g havremel
50 g speltmel
40 g vaniljeprotein, eventuelt mer mel
1 ts bakepulver
1 ss kanel
1 ss kardemomme
1/2 ts vaniljepulver
1,5 – 2 dl melk
Valgfritt: 1 bodylab protein marsipan i biter eller annet fyll som tørket frukt og nøtter

Bland sammen egg, sukringold og kesam i en bolle. Ha så i tørrvarene og melk.
Start med 1,5 dl melk. Tilsett så mer om røren blir tørr. Røren skal være som en tykk sjokoladekakerøre.
Hell røren i en brødform.
Trykk ned marsipanbiter eller annet fyll.
Stek på 175 grader i 45 -55 minutter.
Avkjøl i formen.

Skjær stollen i skiver og spis. Du kan også toppe skivene med pålegg som yoghurt og syltetøy eller brunost.
Håper det smaker!

 

Kristine ♥

8 kommentarer

Siste innlegg