TIPS TIL EN GOD FORDØYELSE

                                                                                                                                                                                             Inneholder add-linker

Fordøyelse er noe svært mange av oss sliter med. Jeg har slitt mye med fordøyelsen selv og vet hvor mye energi og irritasjon det kan koste. Det er rart hva oppblåsthet eller vondt i magen kan gjøre for hvordan vi føler oss! Jeg vet i hvert fall at jeg sov dårlig, fikk veldig lav energi, spente meg mye, noe som igjen gav hodepine, og at jeg ikke ønsket å være sosial. Heldigvis har jeg lært mye med årene, både ved egen erfaring og ved å hjelpe mine online pt-kunder. Her er mine tips til en god fordøyelse.

⋄  Skriv matdagbok
Før en daglig mat- og drikkedagbok over en viss periode, minimum en måned, hvor du skriver ned alt du spiser og drikker, samt eventuelle symptomer som oppblåsthet, hard mage, løs avføring, refluks, vondt i magen, mye promping, osv.

⋄  Finn ditt problem
Når du så har skrevet en matdagbok, kan du gjenkjenne og finne ditt problem. Det vanligste er å reagere på korn, gluten, meieriprodukter, bønner og linser, ubehandlet løk, og grønnsaker i kålfamilien som kål, brokkoli og blomkål, samt søtningsmidler. Se gjennom din matdagbok og se om du finner et mønster.

⋄ Glutamin
Om du sliter med mageproblemer og IBS, kan det være nyttig å ta tilskudd av Glutamin. 5 gram to ganger om dagen, ser ut til å ha god effekt. Glutamin er en aminosyre som bidrar til energi for tynntarmens celler, i tillegg til at den har positiv effekt på slimhinnene i fordøyelseskanalen vår. Har du derimot ingen symptomer fra tarmen, er ikke glutamin noe jeg vil anbefale.

⋄ Spis varmebehandlede grønnsaker
Mange har problemer med rå grønnsaker. Da spesielt rå løk, hvitløk, brokkoli, blomkål og hodekål. Ikke spis disse grønnsakene rå. Forsøk heller å steke, koke eller lage pure av av grønnsakene. Behandlede grønnsaker er lettere for tarmen å fordøye.

⋄ Ikke spis hele tiden
Om du går å småspiser hele dagen, får ikke tarmen tid til å ta seg en pause eller å tømme seg helt. La det gjerne gå minimum 4 timer mellom måltidene, slik at tarmen får rukket å fordøye en god dose fra det forrige måltidet ditt, før den får et nytt.

⋄ Stress ned
I dagens samfunn kan en lett føle mye stress og forventinger fra mange kanter. Psykisk stress var trolig en av hoved triggerne for mine mageproblemer. Er kroppen stresset, blir magen stresset og da kan det oppstå problemer under fordøyelsen av maten vi spiser. Jeg måtte rett og slett begynne å stenge en del av stresset ute, og sette av mer tid til meg selv hver dag. Å lære å slappe av og å takle stress, er en kunst. Jeg måtte faktisk ha profesjonell hjelp for å lære dette! Kanskje er du i samme båt?

Forresten, hvor fint er ikke dette Waverly mesh settet. Jeg elsker detaljene både på sportsbhen og på tightsen!

⋄ Prioriter å gå på do
Mange klarer ikke bæsje på ukjente steder og ukjente doer. Men du må faktisk ta deg tid til å gå ordentlig på do. Avføring er en helt normal ting for absolutt alle mennesker og ikke noe man burde skjemmes over. Når du kjenner at du må på do, ta deg tid til å slappe av og sørg for at du kan gå på toalettet uforstyrret. En god ide kan være å forsøke å få det til å bli en rutine å gå tømme tarmen på morgenen.

⋄ Riktig sittestilling
Når vi først er inne på det å tømme tarmen. Sørg for å ha riktig sittestilling. De toalettene vi har i dag, har ikke an anatomisk rett vinkel som gjør det enkelt for oss å gå på do. Den mer riktige stillingen for oss, er å ha samme stilling som når du sitter på huk. Det å ha en liten kasse eller søppelbøtte å sette føttene dine på og å lene deg litt fremover, kan hjelpe.

 Pre – og probiotika 
Dette tilskuddet har jeg skrevet om før. Prebotika er en form for kostfiber som fungerer som næring for de gode bakteriene i tarmen vår, mens probiotika er levende mikroorganismer, vanligvis bakterier. Sammen stimulerer pre- og probiotika de gode tarmbakteriene vi har i tarmen vår, og på den måten kan forebygge eller behandle tarmsykdommer. Ved å bruke et slikt tilskudd kan man forbedre balansen i magetarm-kanalen. De som har lest bloggen over tid, vet at jeg har slitt mye med mageproblemer. Pre- og probiotika har hjulpet tarmen min betraktelig!  


Del gjerne ditt tips for en bedre fordøyelse om du har noen. Det setter bare jeg og andre lesere pris på 🙂

 

Kristine ♥

6 kommentarer
    1. Jeg er veldig enig med rådene dine, men jeg vil også råde til å lage kraft. Kraft har hjulpet meg så mye. Det er supermat 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg