UNILATERAL TRENING

Gjør du noen form for unilateral trening? Altså at du gjør øvelser med en og en arm eller et og et ben, slik som enarms roing eller bulgarske utfall. Dette er noe alle burde ha i sitt treningsprogram.

Unilaterale øvelser skaper en annen stimuli for muskulaturen enn øvelser hvor du bruker begge sidene av kroppen, såkalte bilaterale øvelser. Du må blant annet bruke magemusklaturen langt mer, da du må stabilisere og holde balansen. Unilateral trening, er super core-trening!

At unilaterale øvelser kan gi bedre six pack, er naturligvis ikke årsaken ti at jeg anbefaler disse øvelsene. Hovedårsaken er det faktumet at du få trent opp ubalanser i kroppen. Ofte har vi muskelubalanse fra høyre til venstre side. Altså at vi er sterkere på den ene siden enn den andre. Når du gjør unilaterale øvelser, tvinger du deg selv til å jobbe likt på begge sider. Begynn alltid med den siden du er svakest på. Skal du for eksempel gjøre enarms stående skulderpress med manual og er sterkere på venstre side enn på høyre, starter du med høyre som da er den svake siden. Så tar du så mange repetisjoner du klarer med x vekt. Når du da gjør øvelsen på venstre side, tar du samme vekt og samme antall repetisjoner som du gjorde på høyre. På den måten trener du deg opp til å bli like sterk på begge sider. Det vil også styrke deg i øvelser hvor du trener med vekter på begge siden, som skulderpress med stang. Du får også aktivert mer stabilitetsmukaulatur rundt leddene dine, noe som kan være være med på å forhindre skader.

Når jeg snakker med andre om unilaterale øvelser, er ofte undskylningen folk bruker for at de ikke gjør disse øvelsene, at de ikke blir like sterk av ettbens eller enarms øvelser. Men det er feil. Selvfølgelig kan du ikke løfte like mye i enarms roing som i roing med begge armene, fordi når du bruker to armer er du naturligvis sterkere enn når du bare bruker en. Ser man derimot på vekten fordelt på en side, er det lite forskjell. Du kan utvikle like mye styrke i ensides øvelser, som i øvelser hvor du bruker begge sidene.

Unilaterale øvelser er
Ettbens markløft
Ettbens knebøy
Pistol squat
Step up
Bulgarske utfall
Utfall med forhøyet forfot
Ettbens hip trhust
Enars sidehev
Enarms roing
Enarms nedtrekk
Enarms push ups
Enarms benkpress med manual
Enarms skulderpress

Om du ikke har unilaterale øvelser i treningsprogrammet ditt i dag, vil jeg på det sterkeste anbefale deg å innføre dem. Ha vanlige bilaterale øvelser som hovedøvelser, de såkalte baseøvelsene som knebøy, chins, markløft og benkpress, og suppler med unilaterale øvelser. Det vil trolig gjøre deg sterkere, gi deg bedre stabilitet og balanse, stryke magemuskulaturen og også redusere muskelubalanse.

 

Kristine ♥

3 kommentarer
    1. Den tightsen kledde du virkelig, Kristine🌸 Hvor kommer den fra? Ha en fortsatt nydelig uke🌸🌸

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg