Skillingsboller er trolig et av våre kjæreste bakverk.
Hva slår vel duften av nystekte boller?
For ikke å snakke om smaken
Jeg satte akkurat tennene i en saftig og smakfull skillingsbolle med sjokolade.
Mmmm…
Litt kos på en onsdag, halvveis i uken, er viktig.
Ekstra gode ble disse bollene sammen med en kopp proteinkakao (melk, sjokoladeprotein, sukringold, kakaopulver og et par steviadråper som jeg varmer opp i en kjele).
Kakao og boller ♥
Det bringer frem varme minner fra barndommen.
Jeg byttet ut hvetemel med speltmel, sukker med sukrin og smør med kesam.
Vips så har du sunne boller med samme gode smak.
Skillingsboller med sjokolade
Boller
4 dl spelt mel (eller annen meltype som bokhvete, hvetemel, eller lignende)
50 g fiberfin (kan byttes ut mot mer mel)
1 dl bakeprotein (kan byttes ut mot mer mel eller annet proteinpulver)
10 ss sukringold
2 dl melk
100 g kesam
1/2 pose tørrgjær
1/2 ts kardemomme
Sjokoladefyll
150 g kesam
4 ss kakaopulver
4 ss sukrinmelis
6 dråper stevia sjokolade
Bland sammen spelt mel, fiberfin, bakepro, sukrin, kardemomme og gjær.
Ha i kesam.
Varm opp melken til cirka 40 grader og hell halvparten i deigen.
Arbeid deigen sammen og tilsett mer melk om nødvendig.
Deigen skal ha en fast konsistens og ikke være for klissete.
Sett deigen til heving en times tid.
I mellomtiden blander du sammen alle ingrediensene til sjokoladefyllet.
Når deigen er ferdig hevet, kjevler du den ut til en rektangel.
Smør på sjokoladeblandingen.
La det være en tynn stripe på den ene siden topping.
Rull deigen sammen som en pølse og skjær i tykke skiver.
Legg bollene på en bakplate og la de heve i ytterligere 20 minutter.
Stek så på 220 grader i 10 -12 minutter.
Nyt.
Ferske.
Varme.
Saftige.
Fantastisk gode.
Det er få ting som smaker bedre enn nybakte skillingsboller.
Nå skal jeg nyte nok en lunken bolle før jeg tar en tur på trening.
Ha en riktig god onsdag
Kristine ♥
Miriam Linnea:
Hei du 🙂 Du kan bytte det ut med eplepure, most banan, eller melkefrie varianter for kesam og yoghurt 🙂
Nam!
Er allergisk mot melk og soya, noe jeg kan byye ut kesam med?
Blir ikkje sjokoladekrem smaken hos deg, ganske .. spesiell? litt, kvalmande nesten.. lurer på om det kan vera bedre å søta opp kesamen med english toffee før eg blandar det med resten.. har du tru på det? 🙂
silje:
Så merkelig! Du hadde i gjær?
Henriette ::
Ja, det kan du 🙂
Marie K:
Ja, det kan du 🙂
jardar:
Du kan bytte ut fiberhusk med xantam-gum.
Gjør det samme som når du lager vanlig skillingsboller med fyllet 🙂
ser sjukt godt ut! skal prøvast på søndag! men eg lurer på om eg kan benytta meg av litt xantam-gum? evt. kor masse? og ke meina du med; “la det vera ei tynn stripa på den eine sida toppingen”?=)
Kan man bruke mager kesam?
Hei Kristine 🙂
Kjempefin oppskrift! Jeg lurer på om det er mulig å bytte ut speltmel med fullkorn
hvetemel? 🙂
Ha en fin kveld videre!
jeg fulgte akkurat det du har skrevet, bare at jeg tok hvetemel istedenfor spelt. men mine hevet ikke noen ting! Hva skjedde?
Catharina Adele:
Ble det boller på deg? 🙂
maren sørum:
14 stykker 🙂
Ada:
Du kan nok bytte det ut med bokhvete, ja 🙂
Helene:
Betyr det at du pleier å se meg i resepsjonen? *rødme* Nå ble jeg nyskjerrig.
Uansett, tusen hjertelig takk for gode ord 🙂
God klem og god helg
Marthe:
Da vil ikke deigen heve, så nei.
Ingrid:
Jeg er ikke ferdigutdannet pt enda, men etterhvert vil det nok gå 😉
Tale:
Du kan lese denne
http://dedication.blogg.no/1345754824_proteintilskudd.html
Du vil ikke legge på deg av proteinpulver selv om du ikke trener 🙂
Ida:
Du vil få problemer med å få deigen til å heve med mandel / kokosmel, så jeg tror ikke det går.
Det blir 14 boller 🙂
Birgitte:
Jeg har ikke regnet det ut dessverre.
Maren:
Jeg har vanlig bakekakeo, rått kakaopulver fra iherb, stevia kakao fra iherb og en økologisk variant kjøpt på Ultra 🙂
Synne:
Håper det smaker 🙂
Jeg har hatt såå lyst på skillingsboller i det siste, kjempeflaks at du presenterte en sunnere oppskrift!
Skal lage diss i morgen! 🙂
Ser du bruker mye kakaopulver 🙂 Hvilken type bruker du? Del gjerne flere om du bruker forskjellige… Takk for mange gode ideer!!
Har du næringsinnholdet for disse bollene?
Det ser kjempegodt ut! 🙂
Kristine! Det her ser helt fantastisk ut!!! jeg elsker kanelboller! jeg har også prøvd å lage en sunn versjon, men disse ser mye bedre ut. Skal definitivt prøves 😀
MÅ HA!:)
Så kjempegode ut.
Hei, Hvor mange boller får du ut av oppskriften? Kan man benytte kokosmel eller mandelmel i stede for speltmel?
Hilsen
Ida
Hei skjønne!
Angående proteinpulveret ditt, hvordan kan man bruke det på en måte man ikke går opp i vekt?
Hvor mye og hvor hart må man trene får at man kan bruke pulveret på riktig måte?
Smaker pulveret som sjokkomelk utblannet? Hvis ikke, kan du beskrive smaken?
Hehe, sikkert mange som lurer på dette kan jeg tenke meg.
Stå på, du er super!
Jeg bruker å lage nugattisnurrer, blir noe av det samme 😀 nam nam
Hei,
Er det mulig å bestille en privat pt-time med deg? Jeg er ikke kunde på Elixia, men dersom det er mulig å få det til på en annen måte er jeg veldig interessert.
Mvh.
Ingrid
Kan man bytte ut melet med mandelmel? 🙂
Niiiice.
De der så helt perfekte ut! NAM!
Disse har jeg virkelig lyst til å prøve ut! 🙂 Kanskje det blir boller til helga 😉
å herreguuud! disse skal lages!!
Åh herregud Kristine, du er helt GENIAL! Tusentusen takk for herlig oppskrift. Du er et av de sunneste forbildene man finner, det er jeg overbevist om. Takk for at du bringer så mye enkel glede til hverdagen min, og ikke minst alltid er blid mot alle i Elixia-resepsjonen! God klem
De så skikkelige gode ut!
Kan jeg bytte ut alt melet med bokhvete, brunt rismel e.l.? Tåler ikke gluten! 🙂
har du næringsinnhold? 🙂 har du en mager oppskrift på boller?
mmmm, spørs nok om jeg ikke må lage disse i dag!
Disse så fantastiske ut! Lagret i mappen over ting jeg skal lage nå jeg kommer hjem – skillingsboller er blandt de tingene jeg savner mest her borte!
Ellen W.:
Det vil ikke fungere, nei, for proteinpulver hever ikke.
Kan jeg bytte ut all tørrvaren med proteinpulver?
det der ser for gött ut!
De skal prøves i løpet av uken! 🙂
Å herre, det så utrolig nydelig ut!
så helt forferdelig godt ut! namnamnam <3