BRANCHED-CHAIN AMINO ACID

Etter innlegget mitt om hvile kosttilskudd jeg tok med på ferie, dette, fikk jeg spørsmål om jeg ikke kunne skrive mer om hver av de.
Jeg begynner med BCAA.


BCAA
står for Branched-Chain Amino Acid. Altså grenkjedede aminosyrer, noe som beskriver molekylstrukturen til aminosyren.
I denne gruppen finner man de tre aminosyrene leucin, isoleucin og valin, og de er blant de 9 essensielle aminosyrene; noe som betyr at de ikke kan dannes av kroppen. De grenkjedede aminosyrene står for cirka 35% av de essensielle aminosyrene i muskelprotein.

Man kan tenke seg at netto muskelmasse er en funksjon av proteinsyntese minus proteinnedbrytning.
Altså: Netto muskelprotein = mengde proteinsyntese – proteinnedbrytning.

– BCAA, og spesielt aminosyren leucin har en direkte påvirkning på aktiveringsgrad av mTOR-pathway, som er en av de primære aktiveringsmekanismene for proteinsyntese.
I tillegg ser det ut som om BCAA kan øke total RNA-mengde i celler, som bestemmer den faktiske kapasiteten for proteinsyntese.
– Økte BCAA verdier senker også grad av proteinnedbrytning både via å være tilgjengelig som hurtig energi under trening, som vil forårsake en senkning i krav til bruk av muskelprotein som energikilde, og via å minske aktivitet i proteinnedbrytningsmekanismer.
Altså påvirker BCAA begge faktorer som påvirker netto muskelmasse i positiv grad.

Man kan stille spørsmål ved om man ikke får nok BCAA via et normalt proteininntak, og det gjør man antagelig, men BCAA tilskudd, spesielt om man er på kaloriunderskudd er hensiktsmessig. Spesielt i forbindelse med trening.
Ved proteininntak, selv ved noe så lett nedbrytelig som whey, må det fortsatt faktisk brytes ned i fordøyelsessystemet og splittes fra peptidbindingene de er knyttet til i sin naturlige form. Ettersom BCAA ikke vil brytes i særlig grad ned i tynntarmen eller leveren påvirker det blodplasmaverdiene av BCAA kraftig, og hurtig.

BCAA har flere fordeler ved trening, som at det konkurrerer med tryptophan om å entre hjernen, så man får lavere utskillelse av serotonin under trening, som igjen vil forårsake forsinket følelse av utmattelse.
BCAA-tilskudd begynner å bli veldokumentert effektivt, selv om ikke alle studier er entydige i alle påstander man måtte finne om det.

Jeg bruker XPAND FX BCAA.
Den er god, rimelig og med et godt innhold.

Håper dere ble litt klokere :grin: 

Kristine

13 kommentarer
    1. Vil gjerne ha kilden på dette med at BCAA konkurrerer med tryptophan over blod-hjerne-barrieren og at lavere serotonin-utskillelse hemmer følelsen av utmattelse. Høres interessant ut:)

    2. Det var jammen en utdypende, men samtidig forståelig forklaring. Jeg synes det virker mer troverdig når man går litt mer i detaljer slik du gjorde nå. Kjempenyttig! 🙂

    3. Har lurt på dette med BCAA lenge. Takk for en informativ og forståelig forklaring 🙂 Ingen tvil om at du kan dette! Håper du koser deg på ferie <3

    4. det var et fint og forklarende innlegg. takk =)=) håper du koser deg på feri =)

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg