HVORFOR JEG BAKER SUNNERE BAKST UTEN SUKKER

                                                                                                                                                                                                  Inneholder add-linker

Her om dagen fikk jeg en kommentar på instagram som fikk meg til å tenke. Jeg baker, som dere vet, en del sunnere bakst uten sukker. Jeg lager også “vanlig” bakst, men mye av det jeg lager er sunnere varianter.

Noen mener at det å bake med bakevarer som mandelmel, sukringold, havremel og lignende, er unaturlig. Men er det noe mer unaturlig å bake med disse ingrediensene enn å bake med prosessert hvetemel og sukker? Jeg synes ikke det. Jeg vil også påstå at det ene eller det andre er usunt.

Hvorfor jeg baker sunnere bakst uten sukker, handler ikke om at jeg gjør det for å spare kalorier eller fordi det er sunt. Grunnen til at jeg foretrekker å bake en del uten hvitt mel og sukker, er rett og slett fordi det gjør at jeg føler meg bedre. Spiser jeg mye sukker, hvetemel og prosesserte matvarer får jeg vondt i magen, hodepine, energien blir dårlig, jeg promper mye og sliter med hjerneteppe.  Det gjør altså at jeg føler meg dårlig. Disse symptomene får jeg derimot ikke om jeg baker med andre ingredienser. Kroppen min liker seg altså bedre på sunnere bakst. 

Ettersom jeg elsker å bake, er ingredienser til sunn bakst får jeg aldri nok av! Men jeg har selvfølgelig noen ingredienser jeg bruker mer enn andre. Ingrediensene jeg bruker mest er havremel, sukringold, bakepulver, egg, eggehvite på kartong, sukrinmelis, vaniljepulver, agave sirup, meierismør, fibersirup, kakaopulver, mandelmel, salt, kokosolje, peanøttsmør, sukkerfri sjokolade og kesam. Er du ny til sunnere bakst, vil jeg anbefale at du starter med enkle og gode ingredienser som havremel og sukringold. Har du et mel og et søtstoff, kommer du en lang vei.Vil du supplere med et par ingredienser til, ville jeg gått for mandelmel, fibersirup, sukkerfri sjokolade og kokosolje. I bunn og grunn er et mel og et søtstoff hovedingrediensene du trenger.

Som dere alle vet, tar jeg meg gjerne en liten sjokoladebit hver dag og spiser smågodt eller is om jeg føler for det, men blir det får mye av det, føler jeg meg rett og slett ikke bra. Det er derfor jeg baker sunnere bakst. Da kan jeg spise bakst og likevel føle meg tipp topp.

Men dere, husk likevel at mat alltid er førsteprioritet. Kjøtt, fisk, egg, grønnsaker, grovbrød, poteter og lignende skal være hoveddelen av et kosthold. Jeg har snakket om 80 / 20 regelen før. Og den gjelder her. Spist ordentlig mat mesteparten av tiden, så kan noe av kostholdet være andre typer matvarer som sjokolade, sunnere bakst, Ben&Jerrys og boller. Det er i hvert fall det som er et sunt kosthold i mine øyne og det som gjør at jeg føler meg på mitt beste. En salig blanding – mest ordentlig og naturlig mat, men en dose sunnere bakst og en dæsj sukker her og der.

Det var det jeg hadde på hjertet i dag. Nå skal dagen nytes med god mat, en godispose og hygge. Håper du får en nydelig lørdag 🙃


Kristine ♥

12 kommentarer
    1. Frodith
      Så bra at du har funnet ut hva som fungerer for deg. Det er noe med å være tro mot seg selv og lytte til egen kropp og intuisjon 🙂

    2. Marianne
      Om man ikke har bakt med sunne ingredienser selv før, er det kanskje rart å forstå at det ikke er pga kalorier men av andre årsaker 🙂

    3. Marte
      Absolutt. Det er jo som jeg sier, alt med måte.
      Har du forsøkt stevia? Om jeg spiser mye sukrin får jeg også vondt i magen, men stevia har jeg ikke noe problemer med 🙂

    4. Sunnere bakst /snacks er jo kjempelurt dersom man spiser mye av det i form av vafler, boller, kaker osv. Men om en kun spiser slike ting en gang eller to i mnd er saken annerledes lg man bør fint kunne spise “normalt”. Så for min del kommer valg av ingredienser an på anledning – hverdag eller fest, måltid eller kos.

      Mandelmel og kokosmel bruker jeg en del av. Ikke bare pga at d liksom skal være sunt, jeg liker godt smaken og konsistensen det gir =) Men angående kunstig søtning er det vel, for mange iallfall, også utfordrende for magen. Reagerer iallfall selv om jeg spiser nye kunstig søtning. Mageknip, luftsmerter… 😛

    5. Jeg tror ikke det handler om missunelse men om uvitenhet. At de kanskje ikke helt vet bedre og da stiller spørsmålstegn. Men er enig med deg. Alt med måte 🙂

    6. Jeg tror det går mye å gjøre med dårlig samvittighet. Se som sier sånn får dårlig samvittighet og skjønner ikke greie om at det handler om mer enn kalorier.

    7. Jeg har merket mer og mer sånt også. Jeg baker ikke jeg, men det å spise ting som er glutenfritt og laktosefritt gjør magen min bedre, selv om jeg ikke viser noe tegn på å ha intoleranse på blodprøver. Jeg hører likevel på rumlingene i magen og følger den i stedet for. Funker best med glutenfritt har jeg funnet ut 🙂

    8. Jeg har en sønn med adhd og det er grunnen til at jeg baker sunn bakst. Han blir helt hyper med sukker.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg