VÆR FLEKSIBEL MED DIN TRENINGSPLAN

For et par uker siden skrev jeg et innlegg om å planlegge uken sin. Innlegget kan du lese her. Jeg tror absolutt at de aller fleste vil ha en fordel av å planlegge. Både for å lykkes med målene en har satt seg, men også for en mer stressfri hverdag. I dag vil jeg snakke litt nærmere om det å planlegge treningen og det å være fleksibel med din treningsplan. 

Trener du kun for moro skyld er ikke dette noe du trenger å tenke på, men om du har et mål med treningen, noe de aller fleste har, enten det er å bli sterkere, klare en spesifikk øvelse, gå ned i vekt eller noe helt annet, kan det være nyttig å planlegge og å ha en treningsplan. 

Med en gang du planlegger noe og har en plan, er det også enklere å gjennomføre. Men det er også viktig å være fleksibel med treningsplanen, slik at trening forblir noe positivt og ikke forvandles til noe som stresser deg og noe du gjøre. Det som også er viktig å ha i bakhodet, er at om du er fleksibel er sannsynligheten større for at du klarer å gjennomføre og at du opprettholder treningen over tid. Noe som igjen betyr at du har større sannsynlighet for å nå dine mål. Og du vil jo nå målene dine!

Lag en treningsplan og vær fleksibel

En gang i uken lager du en treningsplan. Selv liker jeg, som nevnt tidligere, å gjøre dette på søndagene. Da planlegger jeg ikke bare treningen, men alt fra jobb, avtaler, middager og lignende den kommende uken. Når du skal planlegge treningen din for uken som kommer, må du først se på hvordan uken din ser ut. Hvor mange dager er det realistisk at du får trent? Noen uker er mer hektiske enn andre, slik at du må ta utgangspunkt i den spesifikke uken. Det betyr at noen uker er det kanskje realistisk at du får trent tre ganger, mens andre uker blir det fem. Jeg må poengtere dette med realistisk en gang til! Vær heller litt mer pessimist enn optimist. Har du lyst til å få inn fire økter denne uken, men ser at det er mer realistisk at du får til tre økter, vel da planlegger du disse tre som er realistiske. Får du til fire økter, får det heller være en bonus. Da gir dessuten denne økten deg en ekstra god følelse fordi det er en “ekstraøkt”. 

Når du har funnet ut hvor mange økter som er realistisk for deg å gjennomføre, skriver du disse øktene inn i kalenderen din. Det er en avtale med deg selv på lik linje med en avtale du har med en venninne. Skriv ned omtrent hvor lenge treningsøkten skal vare og hva du skal gjøre. Her må du ta resten av dagen din i betraktning og være realistisk. Noen dager rekker du kanskje å trene en time, mens andre dager må det bli en kjappis på tjue til tredve minutter.
Skal du trene styrke, en gruppetime eller intervaller? Skriv ned hva du skal gjøre, gjerne detaljert, slik at om du skal trene styrke skriver du ned hvilke treningsøvelser du skal gjøre, sett og repetisjoner. Eller om du skal gjøre intervaller, planlegger du hvordan intervallene skal se ut. 

Når du har en treningsplan for uken, må du så være fleksibel utover i uken. Det å bytte ut, endre eller ta en ekstra hviledag, er ikke feil eller et nederlag. Kommer onsdagen, hvor du har planlagt en hard intervalløkt, men du føler deg oppriktig sliten og slapp, så har du flere muligheter. Da kan du bytte bort den planlagte treningsøkten med en annen form for aktivitet som frister mer. Du kan også endre selve økten, slik at du kanskje korter ned antall intervaller og lengden på intervallene. Eller du kan velge å ta deg helt fri og heller komme sterkere tilbake imorgen.

Tilslutt må jeg bare legge til at det å være fleksibel ikke skal brukes som en dårlig unnskyldning eller en slags hvilepute. Det er viktig at du er ærlig ovenfor deg selv og kjenner på om du faktisk har lite energi fordi du har sovet lite, er stresset eller lignende, og om du oppriktig trenger å gjøre en endring i det som er planlagt, eller om det faktisk bare er dørstokkmilen som er lang. Er det sistnevnte; gjennomfør treningen likevel. Da vil du føle deg fantastisk etterpå! Er det derimot det første, at du oppriktig trenger å gjøre en tilpasning, så vær fleksibel. Det vil faktisk gi deg bedre resultater på lang sikt.

Slik planlegger du treningsuken din samtidig som du er fleksibel med din treningsplan, slik at du når målene dine.
Lykke til.

 

Kristine ♥

4 kommentarer
    1. Bra innlegg 🙂 🙂 Liker hvordan du skriver om balanse men likevel ha struktur.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg