KARAMELLSAUS

Sunn karamellsaus.
Ja, det er mulig!


Noen ganger får jeg en idè.
En idè som ikke alltid er så lett å få til, men som jeg nekter å gi opp.
Slik var det med karamellsausen.
Jeg har prøvd utallige ganger de siste to ukene! Smaken blir som regel god, men konsistensen og utseende har ikke vært bra.
Iherdig har jeg jobbet videre for å prøve å forbedre resultatet hver gang.
I dag traff jeg blink :mrgreen: 
Skinnende, rennende og fantastisk god karamellsaus!
Denne ble så god at den kan spises som den er, jeg har allerede spist en rekke smaksprøver. Eller hva med å ha den over kesamen, på pannekakene eller sammen med vaniljeis?

Sunn karamellsaus

2 ss vann
80 g sukringold
2 ss fibersirup
100 g kokosmelk
1/2 ts vaniljepulver

Ha vann, sukrin og yacon sirup i en panne. Varm opp til det er blitt en jevn blanding og sukrin har smeltet.
Tilsett kokosmelk og vaniljepulver og varm opp videre i 10 -15 minutter under jevn omrøring.
Du vil se at massen sakte men sikkert blir tykkere og får en mørkere farge.
Hell sausen i et oppbevaringsglass og sett kaldt.
Karamellsausen vil fortsette å tykne etter du har satt den kaldt.


Er du glad i karamell vil jeg anbefale deg å ta en titt på disse to oppskriftene.
Mine favorittkarameller og nydelige karameller på vikingmelk.


Ha en fantastisk søndag videre.
Håper du har tid til å ære nyte dagen og gjøre noe gledefylt.

Kristine

30 kommentarer
    1. Neida, eg brukte vanleg økologisk kokosmjølk. Den vart litt tjukkare etter ei stund i kjøleskapet, så det blir spennande å få testa den ut på frukosten i morgon. Takk for oppskrifta!

    2. Hei! Skal ein berre bruka den harde delen av kokosmjølka for at den skal bli tjukk og fin?

    3. Takk for svar 🙂
      Ja det er fullfett kokosmelk fra Santa Maria jeg har brukt..
      Merkelige greier..
      Men jeg får bare prøve igjen- for denne sausen ser jo bare fullstendig himmelsk ut .. 😛

    4. Tina:
      Det er merkelig Tina, jeg har laget den flere ganger.
      Når du sier vanlig kokosmelk, mener du da fullfett versjonen?
      Når den har kokt opp, bare små koker den, det skal knapt boble, i omtrent 10 min.
      Jeg bruker en økologisk variant jeg kjøper på Ultra.

    5. Hei! Nå har jeg prøvd denne oppskriften to ganger det blir bare mislykket. . Den tykner nesten ingenting mens den koker og når det avkjøles blir det helt kornete.. akkurat som om sukrin en blir hard igjen… jeg bruker vanlig kokosmelk og følger oppskriften til punkt og prikke… skal det koke eller skal det bare varmes til kokepunktet?

    6. Ida:
      Gå på slike grønnsakhandlere / innvandrerbutikker. Der finner jeg alltid økologisk kokosmelk som ikke er utvannet. Dessuten er det mye rimeligere der også 😉

      Jeg synes det er supert at du er kritisk og med gode argumenter når du svarer.
      I mine øyne kan man ikke kvalifisere et produkt som sunt eller usunt. Litt sjokolade er jo sunt, så lenge man ikke spiser mye av det. I bunn og grunn må man se helheten. Hva du spiser ellers i løpet av dagen, det psykologiske, næringsverdier, ta aktivitet i betraktning, osv.
      Jeg kommer du fortsetter å sette spørsmålstegn 🙂

    7. Torunn:
      Sukrin gold har jo en karamellsmak, jeg tror du vil få samme konsistens med sukrin (det er xylitol), men er usikker på om smaken blir litt annerledes. Si ifra hvordan resultatet ble 🙂

    8. Hei Kristine! Må først si at jeg liker bloggen din veldig godt og du har mange flotte og sunne oppskrifter. Stå på! 🙂 Også har jeg et spørsmål: kan man bytte ut sukrin gold med xylitol?

    9. Utdyping av kommentar:
      Kokosmelk som råvare er sunt, der er jeg enig. Men jeg finner sjeden kokosmelk som ikke er utvannet, eller tilsatt konserveringsmidler på butikken. Jeg vet ikke hvor mye dette har å si for næringsinnhold etc, men det gjør at jeg er skeptisk. I tillegg er den ofte hermetisert og dermed er det en viss sannsynlighet for at den inneholder BPA som har lekket ut.
      Økologisk vaniljepulver er et naturlig produkt, men har det noen næringsverdi? Fluesopp er også naturlig, men ikke sunt av den grunn.
      Yaconrot og yaconsirup, greit at dette er næringsrikt, men det er også bare to ss av det i en oppskrift på ca 200 gram.
      Du bruker ikke rein erythritol, men et blandingsprodukt som også består av tagatose, glyserol, maltekstrakt og stevia. At sukkeralkoholer som erytritol er uskadelig er en sannhet med modifikasjoner. Magevondt, gass og diaré er kjente bivirkninger av for høyt inntak. Disse symptomene kommer jo nettopp av at sukkeralkoholene, som tarmene våre ikke klarer å bryte ned fullstendig, irriterer slimhinnene i tarmene (altså skader dem). Funksjonell mat skriver ingenting så vidt jeg kan se, om hvordan de produserer erytritol og tagatose. Selv om disse to finnes naturlig i diverse mat, så er det ikke sikkert at sluttproduktet FM selger er spesielt naturlig. Jeg kan ikke forestille meg at det er sunt å spise noe som kroppen ikke kan fordøye. Og glyserol, er ikke det en ingrediens i kosmetikk? Ca 40% av oppskriften består av dette ymse sukrinproduktet, som er langt i fra næring mennesker ville ha spist fra naturens side.
      Grunnen til at jeg skrev kommentaren over, er ikke fordi jeg vil kritisere deg. Jeg liker bloggen din veldig godt. Det er ment som et kritisk spørsmål, så får det være opp til deg om du synes det er negativt eller positivt at du har lesere som tør stille spørsmål når de synes noe virker rart.

    10. Ida:
      Jeg tror du burde lese din egnen kommentar selv.

      At noe er sunt betyr i mine øyne at det tilfører kroppen viktige næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Gjerne uten en haug av e-stoffer.

      Her er det fullfettkokosmelk, jeg brukte økologisk. Kokosmelk er sunt, og inneholder sunt fett og mange vitaminer.
      Økologisk vaniljepulver er et naturlig produkt.
      Yacon sirup er utvunnet av yacon roten som vokser i Andesfjellene i Peru. Dette er et naturlig produkt som også blir omtalt som “supermat” med innhold av masse vitaminer og mineraler.
      Sukrin, også kalt erythritol er en sukkeralkohol som ikke er skadelig.

      Du må gjerne utdype kommentaren din, for i mine øyne var den helt bak mål.

    11. Sunn karamellaus? hvilke kriterier legger du til grunn for at noe skal være sunt?
      At noe er sunt betyr at det er næringsrikt og tilfører kroppen viktige næringsstoffer, uten å tilføre skadelige substanser. Sunt bør ikke bety kalorifattig, eller “ikke direkte skadelig”. Så hvorfor mener du at denne sausen er sunn?

    12. Anne:
      Det er proteinpulveret jeg har brukt i 6 år, så da gjør du et godt kjøp 🙂
      Jeg mener å huske at det er gratis frakt om du handler for over 500 kr. Du får det opp i slutten av bestillingen din 🙂

    13. Er det mye frakt på my revolution?
      vurdere å bestille proteinpulveret, men siden det veier 3 kg, lurer jeg på om det blir veldig dyrt?
      Stå på 🙂

    14. Karoline:
      Det er mulig du kan bytte ut sirupen, men jeg tror ikke det vil fungere med lett kokosmelk da den ikke vil tykkne.

    15. kan man bytte ut yacon sirup med walden farm pannekake sirup og kokosmelk med lett kokosmelk for færre kalorier? 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg